Sök
  • Rudeboy Music Company

Sätter Högre standard för svensk reggae – först ut Syster Sol


Nu på fredag (den 25/9) släpps “Make sense”, den första nya låten med Syster Sol sedan hennes tre år långa paus från musiken.

– Det känns som att ha varit på en jävligt slitig resa och landat på en plats där jag ska vara, som hemma, säger Syster Sol.

“Make sense” är också första släppet från uppföljaren till den klassiska reggae- och dancehall-samlingen Högre standard volym 1 & 2 som släpptes för 13 år sedan. Volym 3 och 4 som kommer i början av nästa år kommer också innehålla det första postuma släppet med Daddy Boastin’ som gick bort i slutet av augusti och en ny låt med Ken Ring som för bara ett par månader lade sin musikkarriär på hyllan.

– Dancehallen är större än någonsin men vi i Sverige står och tittar på. Jag vill inte titta på längre. Jag vill att vi tar plats, säger den legendariske producenten Patrik “Partillo” Alexandersson som ligger bakom Högre standard-samlingarna och som också har plattor med General Knas, Ken Ring, JR Eric och Etzia på sitt cv. Till det kan man lägga att han producerat internationella stjärnor Chronixx, Eek-A-Mouse och Sean Paul och inhemska storheter som Kapten Röd och Syster Sol.

Nu som då handlar det om att lyfta en genre som hamnat lite i en medial skugga.

– Det började med att jag ville göra något för genren. Jag var ung och eldsjäl – eldsjäl är jag nog gansk mycket fortfarande – och kom på att jag skulle göra en samlingsskiva som enade hela den svenska reggaescenen, både vad gäller åldrar och att den svenska lite proggiga reggaen skulle möta med den urbana internationella reggaenSedan dess har mycket hänt. Den urbana musiken, med hiphop, reggae och dancehall, har växt till att vara världens största genre. Megastjärnor som Justin Bieber och Ed Sheeran sneglar åt nya håll, den sistnämnda till exempel i den dancehall-doftande hiten Shape of You.

– Men vi som jobbar med den musiken är fortfarande underground. Dels har vi inte gått den kommersiella vägen, dels tar vi upp andra ämnen och förhåller oss till branschen på ett annat sätt än popartister. Generellt sätt har reggaeartister i Sverige stått utanför branschen, lite som proggen och punken gjorde och som hiphopen delvis har gjort. Det har varit folkets musik.

I samband med tioårsjubiléet av den första utgåvan föddes idén om att göra ett nytt släpp, ett släpp som nu snart är redo att se dagens ljus. Tanken är att det ska bli en löpande serie samlingar och att de ska fungera lite som en playlist.

– Dels handlar det om att ge ljus åt scenen men också att göra lite oväntade samarbeten med artister som kanske inte hade mötts om inte jag fört dem samman, säger “Partillo”.


Namnet Högre standard kommer naturligtvis från Peps Blodsbands klassiska reggaealbum Hög standard från 1975.

– Jag frågade Peps själv hur han ställde sig till att jag använde namnet dels som en hyllning och dels som en referens till att vi gjorde det med en högre standard, inte jämfört med honom utan i förhållande till vår egen generation. Han var jättepositiv och sade: Lycka till och kör! Bara att han vet vem jag är gör mig glad. Han är en av de största för mig. När jag träffade Peps var det som om jag träffade Bob Marley eller Jesus.


Make Sense från Högre Standard släpps nu den 25e september på Rudeboy Records!

314 visningar0 kommentarer