Sök
  • Rudeboy Music Company

Ken Ring tar oss med till barndomen på känslosam singel


“Mina föräldrar såg väl inget mer än alkohol 

Och det var fest varje gång jag öppna dörren till min korridor 

Stängde den snabbt och la mig ovanför täcket“.


Ken Ring lägger av. En av Sveriges största rappare genom tiderna och en av de sista som var kvar i gamet från den första generationen av svenska hiphopartister lägger mikrofonen på hyllan. Men än finns det musik kvar. Han har ett sista på album gång och redan nu kommer singel “Saker som jag sett” som är hämtad från Partillos kommande samlingsalbum Högre standard volym 3 & 4. På refrängen kommer Rawa in, en sångare och rappare från en yngre generation, som sätter sin egen melankoliska prägel på låten. 


“Saker som jag sett” släpps som singel fredagen den 13 och texten tillhör de mest personliga han gjort. Den tar oss med till en barndom präglad av föräldrarnas missbruk, sin besvikelse och skam. 

Vad fan har jag gjort för fel, jag är ju bara en liten pojk

Om det här är mitt liv säg hur fan ska jag va stolt?” 

Vi får följa med till de tuffa ungdomsåren i Hässelby, till breakdance men också till utanförskap och kriminalitet. Till vännerna som gick under på grund av det liv de levde.

“Jag minns varenda jävla grabb som stod o grät på begravningen

E det verkligen såhär det ska va, 

Allt som vi stod för blev till en grav” 

Men musiken fanns med där hela tiden. Under 25 år har han varit en av svensk hiphops största, och ibland mest kontroversiella, röster. “Saker som jag sett” visar att hans krafter på intet sätt mattats med åren. Musikaliskt bjuder den modern svensk reggae men Ken Rings uttryck är tydligt och hans eget. 

Kärleken till reggaen har funnits med hela tiden och det var genom den han mötte Partillo. 2016 var de på Jamaica och spelade in det som skulle bli skivan En kärlek i Bob Marleys studio. 

– Det var så samarbetet inleddes, med hans kärlek till reggae och att han ville göra en reggaeplatta. Han har ofta haft med reggaeartister, både jamaicanska och svenska, på sina plattor, berättar Partillo.

* * *

Mer än ett decennium har gått sedan Partillo släppte den numera klassiska reggaesamlingen Högre standard volym 1 & 2 för att samla svensk reggae och göra ett statement om en rörelse som behövde uppmärksammas och nå ut bredare. Det fick önskad effekt. Sedan dess har mycket hänt och i början av nästa år är det dags för uppföljaren Högre standard volym 3 & 4. Ken Rings “Saker som jag sett” är tredje singeln som släpps från den. 

183 visningar0 kommentarer