Sök
  • Rudeboy Music Company

Jeepstarr helar sig själv på ny singel


På fredag släpps nästa singel från Partillos samlingsskiva “Högre standard volym 3 & 4”. Det är reggaeartisten Jesper “Jeepstarr” Trodals “Hela mig själv” som, precis som titeln antyder, handlar om att det i grund och botten bara man själv som kan göra just det. För fyra år sedan gick Jesper Trodal hårt in i väggen. Han hade då levt i Stockholm i sex år som entreprenör och spelutvecklare. I samband med det fick hans mamma cancer och hans förhållande brast. Han fick släppa allting och flytta hem till sina föräldrar. Mötet med den svenska vårdapparaten och, framförallt Försäkringskassan, gjorde inte saken bättre. – Både min terapeut och min läkare sa att alla deras patienter var tvungna att sluta gå på Försäkringskassan för att kunna hela sig själva. Den får en att känna sig som en fuskare och dålig människa. Jag fick förlita mig på min familj, krama träd och gråta i skogen, berättar han. Som en del av sin egen helningsprocess åkte han på en långresa till Indien. Uppe i bergen lärde han sig att meditera och någonstans under den inre resan fick han bilden i sitt huvud av att han skulle åka genom landet på motorcykel och skaffade sig en sådan. – Den motorcykel jag hittade gick sönder varje dag. Det lärde mig att släppa kontrollen och förstå att problem löser sig och om det inte gör det så lönar det sig inte att stressa upp sig så som jag hade gjort under hela min karriär. Oro löser inga problem och folk är väldigt hjälpsamma när det behövs. Väl hemma i Sverige igen hamnade han hos goda vänner i Malmö. I samma veva fick han en instrumental låt tillskickad sig av Partillo. De båda reggaeprofilerna har känt varandra i 15 år, ända sedan Partillo såg Jesper spela med sitt dåvarande band Ei Saa Peittää i Karlstad, och arbetat mycket tillsammans tidigare. Redan då fanns tankarna på att sätta samman en uppföljare till det lyckade samlingsdubbelalbumet “Högre standard volym 1 & 2” och Partillo ville att Jesper skulle vara med. – Den låten gick rakt in i hjärtat. Jag blev nästan tårögd över att Partillo känner mig så väl trots att vi inte ses så ofta. – Jag fick frasen “Hela mig, hela mig själv” i huvudet och gick igång på dubbelmeningen, att det fanns så mycket i så få ord. Då rann både texten och melodin ur mig. Redan 2018 var låten, som första spår till skivan, klar. – Den handlar helt enkelt om att hela sig själv och att ingen annan kan göra det åt en. Att tacka alla man mött och visa tacksamhet för hur de hjälpt en men att det i slutänden alltid är ens egen helningsprocess som är det enda man kan förlita sig på.

Hur känns det att låten släpps nu efter två år? – Jag tycker egentligen inte om att ha musik liggande. Mycket av den moderna musiken och idén av vad en artist och skapande är har blivit lite skev; att det handlar så mycket om identitet och att man måste följa en röd tråd och vara samma sak genom hela livet. Så är det ju inte att vara människa. Man utvecklas och förändras. Jag tycker att musiken ska vara i stunden: ut med den och sedan släppa kontrollen. När den är ute är den inte mitt längre. Då adopteras det av den som lyssnar. Det är skönt att den kommer ut nu. Det kanske hjälper mig att komma vidare och vilja skapa mer. För tillfället befinner sig Jesper i den lilla ångermanländska vintersportorten Kittelfjäll där han arbetar i baren och serveringen på hotellet. – Som kulturarbetare under coronan så får man anpassa sig och hitta nya utmaningar, säger han. – Det är lustigt hur man går från den ena utsatta branschen till den andra. Det är ju osäkra tider i restaurangbranschen också. På sätt och vis har “Hela mig själv” fått en förnyad aktualitet för Jesper. Coronapandemin har lett till att han på nytt var på väg in i väggen, att han börjat att ifrågasätta sig själv och sitt värde. – Det är också en lärdom att allting går i vågor, att kunna acceptera att allting går upp och ner. Så det här är kanske en till helningsresa. Det är ganska passande. När Partillo ringde och sade att han skulle släppa den här låten så blev det lite av en tändning för jag har inte alls haft energi eller lust att göra musik under det senaste året. Det är fint också att det kommer från Partillo. Han har alltid varit en sådan som håller scenen vid liv. Han är en riktig eldsjäl.


156 visningar0 kommentarer