Sök
  • Rudeboy Music Company

Gamla vänner fortsätter diskussionen i nytt projekt


Sedan mer än 20 år tillbaka delar Sture Allén den yngre och General Knas på mikrofontiden i en av svensk hiphop och reggaes mest framgångsrika band någonsin, Svenska Akademien. Under hela den tiden har de diskuterat och debatterat med varandra. Det fortsätter de nu göra som duon Generalen och Sture.


Nej, Svenska Akademien har inte gått i pension men Sture Allén den yngre och General Knas har startat ett nytt projekt tillsammans vid sidan om det legendariska bandet. Första singeln, “Vi eller ingen” som släpps nu på fredag, bär tydliga spår av samarbetets tredje ben, den likaledes legendariska producenten Partillo som står för beatsen. Soundet är modernare och tonen mer resonerande.

– Generalen och jag har känt varandra sedan på gymnasiet och började diskutera politik, filosofi och musik. Sedan har vi fortsatt med det. Det blir ett samtal som pågår, säger Sture.


Det samtalet fortsätter de på “Vi eller ingen”. Samhället behöver en förändring men vägen dit är uppe för debatt.

– Det handlar om att man måste sluta böla och börja göra. Ingen annan kommer att göra det åt en. För min del handlar det om miljöbiten och att vi lever i en värld som inte verkar vara gjord för människor. Ska något hända måste vi själva göra något åt det, säger Sture.

Sture beskriver det som att de har en gemensam vision och ett gemensamt mål men olika vägar att nå dit, något som ger en dynamik åt samarbetet.

Och Generalen håller med:

– Det är i skillnaderna samtalet utvecklas. Även om vi kan ha ett gemensamt mål ser förmodligen resonemanget om hur man tar sig dit olika ut. Man har ju alla unika utgångspunkter. Det är det genom ett genuint intresse av att förutsättningslös vända på våra egna och varandras argument som vi lyckats hålla liv i vår vänskap och samarbete över tid.

– Jag är betydligt sossigare än vad Generalen är, rent politiskt. Han pratar om revolution – det tycker jag är som att gå omkring med en handväska, en accessoar. Det blir en pose. Jag tycker mer om nyanser och han gillar att dundra på.

Generalen, å andra sidan, gillar den revolutionära handväskan.

Den matchar mina andra accessoarer, säger han och fortsätter:

– Behovet av revolution har aldrig varit tydligare. Varför inte ha den nära till hands. Jag går med på beteckningen revolutionär. I den meningen att jag anser att en större samhällsförändring måste till. Och att det är bråttom. Men i andra hänseenden är jag ganska konservativ.


Samtidigt som Partillos avtryck är tydligt känns både Sture Allén den yngre och General Knas igen i sina vokala uttryck. Varför har man då valt att göra ett projekt vid sidan av ett så etablerat band som Svenska Akademien?

– Vi ville komma vidare på något sätt i vårt skrivande, säger Sture. Vi ville testa att placera det i ett annat sammanhang, se vad som händer med oss då.

Fler låtar kommer. Eventuellt blir det en ep, eventuellt ett album. Förhoppningsvis, om pandemin någonsin släpper greppet om oss, kommer vi också att få se duon på scen.

– Det är början på en resa som jag inte vet vart den leder, säger Sture.


Generalen & Sture - Vi eller ingen l Släpps nu på fredag, 23 oktober på alla plattformar

Producerad av Partillo Productions, Mastrad av Simon Vikokel och ges ut av Rudeboy Records.

*****************

Bilder tagna av: Ralph Bretzer

PR/MGMT: Dennis Marko, dm@rudeboymgm.com

511 visningar0 kommentarer